Ամերիկացիները ակամա սովորելեն փայտոջիլներ ուտել, այնինչաշխարհում երկու
միլիարդից
ավելի է այն մարդկանց թիվը,
որոնց համար
փայտոջիլներն ու միջատները
կազմում են դիետայինորմալ մաս: Օրինակ`
տապակած թրթուրը
շատտարածված է Տանզանիայում,
շատ մարդիկ Մեքսիկայում
վայելում են
կծումորեխներ,
որոշ
վայրերում էլ` ճռճռան ու ջրային հսկա փայտոջիլներ:
ԱՄՆ-ում այս բիզնեսը այլևս օրինական է. այժմ ամերիկյան Օրեգոն նահանգում,
«Ալյուրե ծղրիդներ»
(“Cricket Flours”) անունով մի ձեռնարկություն, սննդի նման վաճառում է
միջատներ: Ձեռնարկության հիմնադիր Չարլզ Վիլսոնը սկսեց
հետաքրքվել
ծղրիդներով,
այն ժամանակ, երբ պարզեց, որ չի կարող սնվել սովորական
սնունդով:
Նրան
անհրաժեշտ
էր
պրոտեիններով հարուստ սնունդ,
որպեսզի կարողանա
մկանուտ լինել:
-Այսպիսով, ես սկսեցի փնտրել պրոտեինների այլընտրանքային
աղբյուրները և սննդի
նոր
բաղադրիչներ, և կանգ առա ալյուրով ծղրիդների վրա,- ասում է Վիրսոնը:
Վիրսոնի կարծիքով ծղրիդները կարող են լինել ավելին,
քան պրոտեինների
աղբյուրն է.
նա նկատի ունի զարգացող բիզնեսի հնարավորությունները:
Այդ
ընթացքում
Վիլսոնը
սովորոել է Օրեգոնի իրավաբանության քլոեջում, և խորհրդակցել
է բիզնեսի
քոլեջում
սովորող
Օմար Էլիսի հետ, ով, սակայն,
համամիտ չէ
Վիլսոնի
տեսակետի հետ:
Ըստ
Էլիսի
պրոտեինների առկայությանմասին տեղեկատվությունը
միֆ է, և անգամ
կարող է
մարդկային
օրգանիզմի վրաշատ վատ անդրադառնալ: Նա
կարծում է՝
այս նախաձեռնությունը կձախողվի:
Այս խոսքերից առաջ Վիլսոնը համոզեց իր ընկերոջը դառնալ հիմադիր և գործադիր
տնօրեն:
Վերջերս Օրեգոնում կայացած կոնֆերանսում պրն. Էլիսը մարդկանց
բաժանել է ծղրիդների
անվճար նմուշներ:
-Ինչո՞ւ ծղրիդներ. որովհետև դրանք շատ կայուն են: Նրանք տասն անգամ պակաս
սնունդ և
վեց անգամ պակաս ջուր են պահանջում, փոխարենը տալիս են այնքան
վիտամին, որքան տալիս է տավարի միսը: Դա պարունակում է ավելի շատ երկաթ,
քան
սպանախը և ավելի շատ կալցիում, քան կաթը: Դա ուղղակի հրաշալի է: Չարլզ
Վիլսոնը և Օմար Էլիֆը որդեգրել են դիետայի մեծ կուրս` օգտագործելով
մանրացված ծղրիդներ: Ձեռներեցները վաճառում են այլուրով, շոկոլադով ևաղացած ծղրիդներ:
Չարլզ Վիլսոնը ասում է,
որ
ծղրիդները
հատուկ համ չունեն,դրանք նման են փոքր
ընկույզների: Կոնֆերանսի մասնակից
երկու հոգի արդեններգրավել են ծղրիդներն իրենցնախաճաշում:
-Դա կարող է մի քիչ անհանգստություն պատճառել բուսակերներին, սակայն
ընդհանուր
առմամբ այսօր դժվար է գտնել պրոտեիններով
այսքան հարուստ սնուդ:
Նախկինում ես
սա երբեք չէի անի, բայց հաստատ պետք է մտածել ապագայի
մասին,-ասել է նրանցից
մեկը:
Պրն. Էլիսը ասում է, որ արդեն տասը հազար ծղրիդներ դարձել են “Cricket Flours”-իհամար ռեսուրս: Մյուս կողմից՝ օգտագործելով ծղրիդների միսը, մենք կորցնումենք մեծթվով ծղրիդներ:
Աղբյուրը` The Voice of America
No comments:
Post a Comment